E-Bikes

De e-bike (elektrische fiets)blijft aan populariteit winnen in ons land. Dit is niet verwonderlijk aangezien we in een land leven waar het veelal waait en waar we veel afstanden op de fiets kunnen overbruggen. Maar wat is de e-bike ook alweer precies?

De e-bike, ook wel elektrische fiets genoemd, is een fiets met elektrische trapondersteuning. Er moet, net als bij een normale fiets, gefietst worden door het leveren van spierkracht. De e-bike vergroot deze kracht als het ware, waardoor het voelt alsof je altijd met wind mee fietst. De e-bike is voorzien van een of meerdere accu's. Deze verzorgen de stroom voor de 'motor'. Dit proces verloopt dankzij intelligente software. De accu kan intern en extern geplaatst zijn bij de fiets. Wanneer deze extern geplaatst is kan de accu meegenomen worden naar binnen om deze op te laden. Bij een intern geplaatste accu is het noodzakelijk dat de fiets niet te ver van een stopcontact geplaatst kan worden. Zoals gezegd zorgt de accu voor stroom in de motor. Deze motor zit veelal in het voor- of achterwiel en is borstelloos. Dit houdt in dat er geen extra weerstand is bij het fietsen wanneer de ondersteuning is uitgeschakeld. Het in- en uitschakelen van de motor wordt gedaan door middel van een display, geplaatst op het stuur. Hiermee is de sterkte van de ondersteuning aan te passen. Zo is het mogelijk om met veel tegenwind wat meer ondersteuning te vragen van de fiets.

Batavus Easy Personal bike Sparta Ion Sparta Granny

Tegenwoordig is de e-bike er voor iedereen. Met de opkomst van hippe en modieuze modellen zien die e-bikes er al lang niet meer uit zoals de eerste modellen, welke vaak als 'fiets voor oude mensen' werden bestempeld. Ook de actieradius en het gewicht van de fiets zijn flink verbeterd. Het is mogelijk om tot wel 100km te fietsen met de stoom uit een accu. Let wel, dit is afhankelijk van de mate van ondersteuning en van de omstandigheden waarin gefietst wordt.

Zo is het bijvoorbeeld erg aantrekkelijk om op de fiets naar het werk te gaan. Door de trapondersteuning komt u fris, onbezweet en toch vol energie op uw werk aan! Maar de e-bike is ook erg geschikt voor recreatieve tochten of voor het boodschappen doen op de fiets.

Gazelle Orange Trek Valencia Sparta Ion XTS

Onderstaand filmpje geeft waar meer informatie over de e-bikes van Sparta:

Voor het assortiment van de e-bikes klikt u op onderstaande logo's:

Sparta Gazelle
Batavus Giant fietsen Kalkhoff logo

Fietsdirectplan