Kinderfietsen

Spelend in de gezonde buitenlucht, wie ziet zijn of haar kind het liefste zo? Iedereen toch?! De fiets is voor kinderen het ideale speelmaatje om buiten te spelen. Lekker scheuren over het zand en het gras, gewoon lekker een stukje fietsen met papa en mama of op de fiets naar school. Het kan allemaal! En het is gezond, wat natuurlijk erg belangrijk is voor de ontwikkeling van uw kind. De juiste maat fiets speelt hier ook een grote rol in. Vaak worden er iets te grote fietsen aangeschaft, met de gedachte ""dan kunnen ze er wat langer mee doen"". Hierbij wordt echter vergeten dat dit de veiligheid van het kind in gevaar brengt. Daarnaast wordt het kind vaak angstig op de fiets, en dat is iets wat voorkomen moet worden want fietsen is juist leuk!

Sparta Young Alpina Yabber Alpina Geo

Het bepalen van de juiste fietsmaat is dus erg belangrijk. Omdat elke fiets, en ook elk kind, weer anders is kan er geen standaard advies gegeven worden. Onderstaande tabel geeft echter een globale schatting van de benodigde fietsmaat:

Leeftijd Lichaamslengte Fietsmaat
2 - 4 jaar 92 - 98 cm 12 inch
3 - 4 jaar 98 - 104 cm 12 inch
4 - 6 jaar 104 - 110 cm 16 inch
5 - 7 jaar 110 - 116 cm 18 inch
6 - 8 jaar 116 - 122 cm 20 inch
7 - 9 jaar 122 - 128 cm 22 inch
8 - 10 jaar 128 - 140 cm 24 inch
10 - 12 jaar 140 - 152 cm 26 inch

Deze maattabel voor kinderfietsen is gebaseerd op de leeftijd en de lichaamslengte (of kledingmaat). Omdat niet iedereen even groot is op een bepaalde leeftijd, is het beter om de fietsmaat te kiezen op basis van de binnenbeenlengte. De meest bepalende parameter voor een goede zithouding is immers de binnenbeenlengte. Deze verschilt aanzienlijk voor jongeren met eenzelfde lichaamslengte.

Ook kunnen fietsen van dezelfde bandenmaat (inch) verschillende framehoogtes hebben. Laat uw kind altijd eerst passen of het wel met de tenen bij de grond kan!

Feiten:

  • Kinderen zien lang niet alles in het verkeer: Kinderen jonger dan 8 jaar hebben een heel beperkt blikveld. Zij kunnen hun aandacht maar op één ding tegelijk richten.
  • Kinderen kunnen pas vanaf een jaar of elf de aandacht gericht bij het verkeer houden.Kinderen kunnen vanaf 14 jaar pas écht goed fietsen. Tot die tijd is hun motoriek nog in ontwikkeling en kunnen ze bij lage snelheid moeilijk de balans bewaren.
  • 70% van de fietsongevallen zijn éénzijdige ongevallen. De fietser valt zelf omdat hij/zij de fiets niet voldoende onder controle heeft.
  • Kinderen groeien snel en hebben gemiddeld elke twee jaar een grotere fiets nodig.

Voor de kinderfietscollecties klikt u op onderstaande logo's:

Batavus Gazelle
Sparta Cortina
Alpina Kawasaki logo

Fietsdirectplan